en English   es Español (Spanish)   hr Hrvatski

O Hrvatskoj

Lijepa naša domovino…" riječi kojom započinje hrvatska nacionalna himna najbolje opisuju veliku ljepotu ovog dijela svijeta.Ista ta ljepota prirodnog okoliša povezana sa urođenim gostoprimstvom hrvatskog čovjeka još od davnine, od vremena prije prvih hrvatskih kneževa i kraljeva: Domagoja, Tomislava, Zvonimira, Petra Krešimira IV, Stjepana II privlačila je osvajače, a u današnje vrijeme dobronamjerne turiste i putnike iz cijelog svijeta.

Hrvatski narod, jedan je od najstarijih naroda Europe poznat je po svojoj neograničenoj ljubavi prema domovini i hrabrosti u očuvanju svoga doma i zavičaja. Kulturološki Hrvati pripadaju zapadnoeuropskom i katoličkom civilizacijskom krugu i zato ne čudi da je upravo Hrvatska, zemlja na razmeđu civilizacija i religija tijekom dugih stoljeća bila presudna u obrani Europe od širenja Osmanlijskog carstva.

Nakon dugih godina hrabre obrane Europe i kršćanstva od Osmanlijskog carstva, početkom 20 stoljeća Hrvati su na prijevaru uvučeni u srpsku kraljevinu kasnije znanu kao "Jugoslavija" u kojoj se vrlo brzo uviđa da se pokušava ukinuti i samo ime Hrvatska, a time i cijeli narod.

Konačno krajem 20 stoljeća, a nakon 20 godina pod srpskom okupacijom i 40 godina pod srpsko-komunističkom okupacijom, ali i onda tek nakon pobjede u Domovinskom ratu Hrvatska ponovno postaje samostalna i međunarodno priznata država.

Hrvatska je bogata kulturno-povijesnim spomenicima iz svih vremena, zahvaljujući povijesnim zbivanjima te miješanju različitih kultura na ovim prostorima. Utjecaji mediteranske kulture, brojni spomenici iz vremena antike, starog Rima i ranog Srednjeg vijeka, romaničko sakralno nasljeđe, i cijeli niz sačuvanih karakteristično mediteranskih urbanih cjelina kulturološki određuju obalu Hrvatske. Kontinentalni dio Hrvatske dio je srednjeeuropskog kulturnog kruga, te ima brojna prethistorijska nalazišta svjetske važnosti, stare gradove, tvrđave i dvorce iz kasnog Srednjeg vijeka te kulturne spomenike i građevine iz doba baroka.

U Hrvatskoj danas ima 8 nacionalnih parkova, i to su:

Parkovi u Republici Hrvatskoj su:

 

Danas je Hrvatska sa svojim već poznatim biserima kao što su Dubrovnik, Plitvička jezera, Trogir… i stotinama još neotkrivenih malih mjestašaca i prirodnih ljepota priznata kao jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta ovog dijela svijeta, a sigurnost koju pruža Hrvatska država i čovjek danas se cijeni više nego ikad. Hrvatska danas spada u mali broj zemalja u ovom dijelu svijeta u kojoj se turisti mogu osjećati sigurno od pošasti svjetskog terorizma.

Općenito Broj: stanovnika: 4 437 460
Gl. grad: Zagreb (779 145)
Službeni jezik:
Hrvatski Valuta: € euro

Geografski podaci:
Ukupno: 89 810 km2
Kopno: 56 610 km2
More: 33 200 km2
Obala: 5 835 km
Obala (kopno): 1 777 km
Obala (otoci): 4 058 km
Broj otoka: 1246
Naseljeni otoci: 66

Pozicija:
Hrvatska je smještena na Mediteranu, a ujedno i u centru Europe.

Hrvatska graniči sa:
Bosnom i Hercegovinom, Italijom, Mađarskom, Slovenijom, Srbijom i Crnom Gorom..