en English   es Español (Spanish)   hr Hrvatski

Lokrum

Lokrum je omiljeno izletište stanovnika Dubrovnika, ali i brojnih turista. Od gradske luke idu redovite linije turističkih brodova za Lokrum; u proljeće i jesen svakog sata, a tijekom ljeta svakih pola sata, tako da je vrlo pogodno za posjet ovog fantastičnog otoka.Vožnja traje samo 10 minuta. Godine 1959 osnovan je botanički vrt na Lokrumu, gdje možete vidjeti i posebne endemične tropske i suptropske biljke i druge vegetacije podrijetlom iz Australije i Južne Amerike. Danas je Lokrum prirodni rezervat i posebna šuma. Samo je beskrajna mašta prirode mogla smjestiti ovaj vječno zeleni otočić romantične ljepote i bogate povijesti ispred jednog ovako jedinstvenog grada kao što je Dubrovnik. Ovaj čudesni spoj borovih šuma, egzotičnih biljaka suptropske vegetacije u Botaničkom vrtu, sjenovitih šetnica, prelijepih uvala i kupališta, jedinstvenog pogleda na Dubrovnik s jedne strane i nepreglednu morsku pučinu s druge, čini Lokrum jednim od najprivlačnijih izletišta. – Lokrum je posebna atrakcija, malo jezero,koje se zove Mrtvo More, jedinstveno jezero povezano s morem, čisto i mirno pogodno za kupanje i to je omiljeno izletište za mnoge posjetitelje.  Otok je park prirode, sa bogatom povijesnom baštinom, a za naturiste i ostale kupače gotovo netaknutom prirodom. Nudisti mogu birati između klasične nudističke plaže ili osamljenih stijena koje nude divan pogled na otvoreno more.

- Tvrđavu Forte Royale, u obliku zvijezde izgradili su Francuzi 1806 na najvišoj točki Lokruma, 91 m, sa koje se pruža prekrasan pogled na cijeli otok i grad Dubrovnik.

Putevi i staze Lokruma provest će vas kroz botanički vrt sa zanimljivom zbirkom eukaliptusa, kaktusa i sukulenata do ostataka bazilike (12./13. st.), samostana s klaustarskim vrtom (15./16. st.) i ljetnikovca Maksimilijana Habsburškog (19. st.) s vrtovima i perivojem. Očarat će vas šuma česvine i crnog jasena, šuma alepskog bora, stari maslinik sačuvan još iz vremena benediktinske uprave otokom te vrtovi i perivoji.