en English   es Español (Spanish)   hr Hrvatski

Arboretum Trsteno

Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka. . Zaštićen je kao spomenik vrtne arhitekture, velik je 28 hektara i objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromanički perivoj iz 19./20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene. Arboretum je devastiran u Domovinskom ratu, ali je većinom obnovljen.
 

Arboretum Trsteno najstariji je primjer vrtne arhitekture u Hrvatskoj i ovom dijelu svijeta, jedinstven po svojim renesansnim i neoromaničkim perivojima. Oblikovanje i izgradnja parka počinje još davne 1494. godine, u vrijeme izgradnje gotičko-renesansnog ljetnikovca dubrovačke obitelji Gučetić-Gozze. Na terasastom dijelu oko ljetnikovca na oko 18000 m2 nalazi se mnoštvo parkovnih terasa s brojnim vrstama stabala palmi, eukaliptusa, lovora, kamforovca,kaktusa i raznog egzotičnog drveća i grmlja čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja. Šire zaštićeno područje Arboretuma prostire se na još preostalih 20 000 m2 sredozemne šume i makije.

Trsteno ima još jednu posebnost – dvije neobično velike platane, stare preko 400.godina, ogromnih dimenzija, 15 m opsega i visine oko 50 m. Ubrajaju se u najstarija i najveća stabla Europe, a posebno su atraktivne po tome jer pripadaju vrsti orijentalnih platana.

Ako znamo činjenicu da Trsteno ima izvore vode u neposrednoj blizini mora, da je 1667.godine bio strahovit potres, tada nam nije teško zaključiti zašto je prekrasna barokna fontana perivoja Arboretum (izgrađena 1736. god.)dobila ime po bogu mora i svih voda i vladaru potresa – Neptunu.Neptunov zdenac čuvaju i dvije nimfe voda, a možda je jedna od njih šumska vila, koja je nekom čarolijom uspjela sačuvati Arboretum od dva najstrašnija zla – rata i požara. Šetnja Arboretumom podsjeća kao na šetnju kroz muzej minulih epoha. Vraća nas u vremena davna, a opet tako bliska…kao da je tek tren prošao.