en English   es Español (Spanish)   hr Hrvatski

Mostar

Kratkom vožnjom uz Jadransku obalu skrenut ćemo prema unutrašnjosti dolinom rijeke Neretve koja nas vodi prema našem odredištu Mostaru. Mostar je dobio ime po svom mostu (turska riječ "most" = most) i dvije utvrde-kule na svojim stranama poznate kao "Čuvari mosta" (Mostari) Helebija i Tara.Stari Most je istinsko čudo arhitekture svoga vremena. Ovaj grad se razvio iz malog antička naselja, a most i njegove kule kao i najstarije dijelove današnjeg Mostara izgradili su Turci za vrijeme Osmanlijskog carstva. Mostarski Stari most je kameni most izgrađen od kamena tenelija. Luk je dug skoro 29, visok 20, metara,. Karakterističan je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da se takva građevina  može napraviti od ogromnih kamenih blokova., Most je bio izgrađen jednostavno da se spoje dvije obale Neretve, bez ikakve ukrasne namjere ili posebnog značaja.. Cijeli kompleks nije posljedica jednog dizajna nego razvoj kroz doba, zavisan od povijesnih događaja i potrebe za zaštitu prijelaza preko rijeke. Stari most nije povezan za ijedan specifičan stil ili doba arhitekture tako da je jedinstven u svijetu. Kada je stari most 1993. godine srušen tenkovskim pogodcima  većini Mostaraca je to veoma teško palo. Svako spominjanje Starog mosta godinama nakon što je pao na dno Neretve, tjeralo bi suze na oči, pošto je on bio simbol grada i zemlje u cjelini.

Danas, više od decenije nakon rušenja, prelijepa kamena struktura koja je premoštavala rijeku preko četiri stotine godina ponovo spaja obale Neretve.Most je svečano otvoren u srpnju 2004. godine uz spektakularan dogadaj.U srpnnju 2005. godine, most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar je grad gdje se susreće sjever s jugom i zapad s istokom, grad u kojem rijeka Neretva stoljećima dijeli kulture i religije, grad gdje se različitosti i suprotnosti mogu vidjeti i osjetiti na svakom koraku.